高考全國(guó)卷(新課標(biāo)I)英語真題和答案(2)
C
Salvador Dali (1904-1989) was one of the most popular of modern artists. The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more. Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory. There is also L’Enigme sans Fin from 1938, works on paper, objects, and projects for stage and screen and selected parts from television programmes reflecting the artist’s showman qualities.
The visitor will enter the World of Dali through an egg and is met with the beginning, the world of birth. The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.
The exhibition shows how Dali draws the viewer between two infinities (無限). “From the infinity small to the infinity large, contraction and expansion coming in and out of focus: amazing Flemish accuracy and the showy Baroque of old painting that he used in his museum-theatre in Figueras,” explains the Pompidou Centre.
The fine selection of the major works was done in close collaboration (合作)with the Museo Nacional Reina Sofia in Madrid, Spain, and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St. Petersburg.
28. Which of the following best describe Dali according to Paragraph 1?
A. Optimistic. B. Productive C. Generous. D. Traditional.
29. What is Dali’s The Persistence of Memory considered to be?
A. One of his masterworks.
B. A successful screen adaptation.
C. An artistic creation for the stage.
D. One of the beat TV programmes.
30. How are the exhibits arranged at the World of Dali?
A. By popularity.
B. By importance.
C. By size and shape.
D. By time and subject.
31. What does the word “contributions” in the last paragraph refer to
A. Artworks. B. Projects. C. Donations. D. Documents.
【答案】
28. B
29. A
30. D
31. A
【解析】
試題分析:本文主要介紹了最受歡迎的現(xiàn)代藝術(shù)家薩爾瓦多達(dá)利的藝術(shù)作品在巴黎蓬皮杜藝術(shù)中心展覽的細(xì)節(jié)。
29. A 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段第三句Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory.可知The Persistence of Memory是他的杰作之一。故選A。
30. D 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第二段第二句The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.可知展覽是根據(jù)時(shí)間和主題安排的。故選D。
考點(diǎn):說明類短文閱讀
D
Conflict is on the menu tonight at the café La Chope. This evening, as on every Thursday night, psychologist Maud Lehanne is leading two of France’s favorite pastimes, coffee drinking and the “talking cure”. Here they are learning to get in touch with their true feelings. It isn’t always easy. They customers-some thirty Parisians who pay just under $2 (plus drinks) per session-care quick to intellectualize (高談闊論),slow to open up and connect. “You are forbidden to say ‘one feels,’ or ‘people think’,”Lehane told them. “Say ‘I think,’ ‘Think me’.”
A café society where no intellectualizing is allowed It couldn’t seem more un-French. But Lehanne’s psychology café is about more than knowing oneself: It’s trying to help the city’s troubled neighborhood cafes. Over the years, Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle-longer working hours, a fast food boom and a younger generation’s desire to spend more time at home. Dozens of new theme cafes appear to change the situation. Cafes focused around psychology, history, and engineering are catching on, filling tables well into the evening.
The city’s psychology cafes, which offer great comfort, are among the most popular places. Middle-aged homemakers, retirees, and the unemployed come to such cafes to talk about lover, anger, and dreams with a psychologist. And they come to Lehance’s group just to learn to say what they feel. There’s a strong need in Paris for communication, says Maurice Frisch, a cafe La Chope regular who works as religious instructor in a nearby church. “People have few real friends. And they need to open up” Lehanne says she’d like to see psychology cafes all over France. “If people had normal lives, these cafes would’t exist”, she says,”If life weren’t a battle, people wouln’t need a special place just to speak.” But them, it wouldn’t be France.
32. What are people encouraged to do at the cafe La Chope?
A. Learn a new subject
B. Keep in touch with friends.
C. Show off their knowledge.
D. Express their true feelings.
33. How are cafes affected by French lifestyle changes?
A. They are less frequently visited.
B. They stay open for longer hours.
C. They have bigger night crowds.
D. They start to serve fast food.
34. What are theme cafes expected to do?
A. Create more jobs.
B. Supply better drinks.
C. Save the cafe business.
D. Serve the neighborhood.
35. Why are psychology cafes becoming popular in Paris?
A. They bring people true friendship.
B. They give people spiritual support.
C. They help people realize their dreams.
D. They offer a platform for business links.
【答案】
32. D
33. A
34. C
35. B
【解析】
試題分析:文章主要講述了法國(guó)精神咖啡館(psychology cafes)的初會(huì)意義和功能特色,以及在法國(guó)越來越受歡迎。
32.D細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段第三句Here they are learning to get in touch with their true feelings 可知在LaChope咖啡館鼓勵(lì)人們表達(dá)他們真正的情感。故選D。
33. A 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第二段Over the years, Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle-longer working hours, a fast food boom and a younger generation’s desire to spend more time at home.可知改變了年輕一代更多時(shí)間呆在家里。故選A。
34. C 推理判斷題。根據(jù)第二段Dozens of new theme cafes appear to change the situation.可以得出答案。故選C。
考點(diǎn):社會(huì)類短文閱讀
第二節(jié) (共5小題,每小題2分,滿分10分)
根據(jù)短文內(nèi)容,從短文后的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng),選項(xiàng)中有兩項(xiàng)為多余選項(xiàng)。
Building Trust in a Relationship Again
Trust is a learned behavior that we gain from past experiences, 36 .That is a risk. But you can’t be successful when there’s a lack of trust in a relationship that results from an action where the wrongdoer takes no responsibility to fix the mistake.
Unfortunately, we’ve all been victims of betrayal. Whether we’ve been suffer from, lied to , misled, or cheated on, there are different levels of losing trust. Sometimes people simply can’t trust anymore, 37. It’s understandable, but if you’re willing to build trust in a relationship again, we have some steps you can take to get you there.
l38 having confidence in yourself will help you make better choices because you can see what the best outcome would be for your well-being.
l39 If you’ve been betrayed, you are the victim of your circumstance. But there’s a difference between being a victim and living with a “victim mentality”. At some point in all of our lives, we’ll have our trust tested or violated.
lYou didn’t lose “everything”. Once trust is lost, what is left Instead of looking at the situation from this hopeless angle, look at everything you still have and be thankful for all of the good in your life. 40 instead, it’s a healthy way to work through the experience to allow room for positive growth and forgiveness.
A.Learn to really trust yourself.
B.It is putting confidence in someone.
C.Stop regarding yourself as the victim.
D.Remember that you can expect the best in return.
E.They’ve been too badly hurt and they can’t bear to let it happen again.
F.This knowledge carries over in their attitude toward their future relationships.
G.Seeing the positive side of things doesn’t mean you’re ignoring what happened.
【答案】
36. B
37. E
38. A
39. C
40. G
【解析】
試題分析:文章主要講述了一旦失去了信任,如何再次建立信任。
可知選E。
38. A 根據(jù)后句having confidence in yourself will help you make better choices because you can see what the best outcome would be for your well-being.可知此段主要講述要學(xué)會(huì)信任自己??芍xA。
39. C根據(jù)后句If you’ve been betrayed, you are the victim of your circumstance.可知此段主要講述不要認(rèn)為自己是受害者。故選C。
40. G根據(jù)前一句Instead of looking at the situation from this hopeless angle, look at everything you still have and be thankful for all of the good in your life和后一句instead, it’s a healthy way to work through the experience to allow room for positive growth and forgiveness.可知既要看到事情的積極面,也不要忽視所發(fā)生的事情。故選G。
考點(diǎn):議論類短文閱讀
第三部分 英語知識(shí)運(yùn)用 (共兩節(jié),滿分45)
第一節(jié)完形填空(共20小題;每小題15分,滿分30分)
閱讀下面短文,從短文后各題所給的四個(gè)選項(xiàng)(A、B、C和D)中,選出可以填入空白處的最佳選項(xiàng),并在答題卡該項(xiàng)涂黑。
My kids and I were heading into the supermarket over the weekend. On the way ,we spotted a man holding a piece of paper that said, “ __41___ my job. Family to Feed.”
At this store, a __42___ like this is not normal. My 10-year-old noticed him and make a __43____ on how bad it must be to have to stand ___44____ in the cold wind.
In the store, I asked each of my kids to __45___ something they thought our “friend” there would ___46___. They got apples, a sandwich and a bottle of juice. Then my 17-year-old suggested giving him a ___47____. I thought about it. We were ___48__ on cash ourselves, but… well, sometimes __49___ from our need instead of our abundance is ___50__ what we need to do! All the kids __51____ something they could do away with for the week.
When we handed him the bag of __52__, he lit up and thanked us with ___53__ eyes. When I handed him the gift card, saying he could use it for __54____his family might need, he burst into tears.
This has been a wonderful ___55__ for our family. For days the kids have been looking for others we can __56___! Things would have played out so __57____ if I had simply said, “No, we really don’t have ___58___ to give more.” Stepping out not only helped a brother in __59___, it also gave my kids the __60____ taste of helping others. It’ll go a long way with them.
41. A. LostB. ChangedC. QuitD. Finished
42. A conditionB. placeC. sightD. show
43. A. suggestionB. commentC. decisionD. call
44. A. outsideB. proudlyC. byD. angrily
45. A. drawB. sayC. arrangeD. pick
46. A. orderB. supplyC. appreciateD. discover
47. A. dollarB. jobC. hot mealD. gift card
48. A. easy B. lowC. softD. loose
49. A. givingB. savingC. spendingD. begging
50. A. yetB. evenC. stillD. just
51. A. declaredB. sharedC. ignoredD. expected
52. A . toysB. medicineC. foodD. clothes
53. A. sleepyB. wateryC. curiousD. sharp
54. A. whoeverB. whateverC. whicheverD. whenever
55. A. experienceB. exampleC. messageD. adventure
56. A. rely onB. respectC. learn fromD. help
57. A. suddenlyB. vividlyC. differentlyD. perfectly
58. A. timeB. powerC. patienceD. money
59. A. fearB. loveC. needD. memory
60. A. strongB. sweetC. strangeD. simple
【答案】
41. A
42. C
43. B
44. A
45. D
46. C
47. D
48. B
49. A
50. D
51. A
52. C
53. B
54. B
55. A
56. D
57. C
58. D
59. C
60. B
【解析】
試題分析:文章講述了在周末作者帶孩子們?nèi)コ?,在路上看到一個(gè)需要幫助的人。在超市里作者和孩子買了許多東西給這個(gè)需要幫助的人,從此以后作者和孩子幫助更需要幫助的人。
41.A考查動(dòng)詞以及對(duì)語境的理解。A. Lose失去;B. Changed改變;C. Quit放棄;D. Finished完成。短語lose one’s job失業(yè)。在路上,我們注意到一個(gè)男人握著一張紙,紙上寫到:“失業(yè),需要養(yǎng)家。” 答案選A。
42.C 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A condition狀況;B. place地方;C. sight情景; D. show展示。在這家商店,像這樣的場(chǎng)景并不正常。選C。
43.B 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A. suggestion建議;B. comment評(píng)論;C. decision決定;D. call電話。make a comment on對(duì)……發(fā)表看法。我10歲的孩子注意到他,并評(píng)論說在寒風(fēng)中站在外面一定很糟糕。故選B。
47.D 考查動(dòng)名詞以及對(duì)語境的理解。A. dollar美元;B. job工作;C. hot meal熱餐;D. gift card禮物卡。根據(jù)下文提示可知,我17歲的孩子建議給他一張禮物卡。選D。
48.B 考查形容詞以及對(duì)語境的理解。A. easy容易的;B. low低的;C. soft柔軟的;D. loose松的。根據(jù)下句的意思可知“我們現(xiàn)金不足或缺乏”,low意思“少,低”。選B。
49.A 考查動(dòng)詞以及對(duì)語境的理解。A. giving給予;B. saving節(jié)省;C. spending花費(fèi);D. begging懇求。我們把我們不充足的東西給予別人,而不是充足的東西,正是我們真正需要去做的。選A。
50.D 考查副詞以及對(duì)語境的理解。A. yet然而;B. even甚至;C. still任然;D. just剛剛。僅僅是我們需要做的。選D。
51.A 考查動(dòng)詞以及對(duì)語境的理解。A. declared宣告;B. shared分享;C. ignored忽視;D. expected期望。所有的孩子聲明了他們能夠?yàn)檫@個(gè)周末放棄自己想要的東西。選A。
52.C 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A . toys玩具;B. medicine藥;C. food食物;D. clothes衣服。根據(jù)上文的apples, sandwich and a bottle of juice可知是食物。選C。
53. B 考查形容詞以及對(duì)語境的理解。A. sleepy瞌睡的;B. watery潮濕的;C. curious好奇的;D. sharp鋒利的。帶著潮濕的雙眼感謝我們。選B。
54.B 考查代詞以及對(duì)語境的理解。A. whoever無論誰;B. whatever無論什么C. whichever無論哪一個(gè);D. whenever無論什么時(shí)候。動(dòng)詞need缺少賓語,故用whatever。他可以給我打電話,無論他的家人需要什么。故選B。
55.A 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A. experience經(jīng)歷;B. example例子;C. message信息;D. adventure冒險(xiǎn)。這對(duì)我們家庭是一次極好的經(jīng)歷。選A。
56.D 考查動(dòng)詞及短語以及對(duì)語境的理解。A. rely on依靠;B. respect尊敬;C. learn from從……學(xué)到;D. help幫助。多少天來,孩子們一直在尋找我們能夠幫助的其他人。選D。
57.C 考查副詞以及對(duì)語境的理解。A. suddenly突然;B. vividly生動(dòng)地;C. differently不同地;D. perfectly完美地。事情發(fā)生得如此的不同。 選C。
58.D 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A. time時(shí)間;B. power權(quán)力;C. patience耐心;D. money金錢。我們真的不需要給更多的錢。所以選D。
59.C 考查名詞以及對(duì)語境的理解。A. fear害怕;B. love愛;C. need需要;D. memory記憶。in need在危難中。走出去不僅僅幫助在危難中的兄弟。選C。
60.B 考查形容詞以及對(duì)語境的理解。A. strong強(qiáng)壯的;B. sweet甜的;C. strange奇怪的;D. simple簡(jiǎn)單的。也給予我孩子們幫助他人的甜蜜的滋味。選B。
考點(diǎn):考查故事類完形填空
