英語閱讀篇章結(jié)構(gòu)題的解題技巧(4)
做好這一類題,要先理解全文的意義和結(jié)構(gòu),然后理解段落的意義和結(jié)構(gòu),分析句與句之間的關(guān)系,句與段落的關(guān)系。一般說來,文章中空格的地方主要是三類的句子或者段落:一是段落的主題句;二是和段落主題密切相關(guān)的細節(jié)句;三是段落或句子之間的過渡句/段。所以學(xué)會了分析句與句、句與段、段與段之間的關(guān)系做這類題并不難。下面我們來具體看一個例題:
閱讀下面短文,請將標(biāo)有A-F的句子或段落插入到文章中標(biāo)號為71-75的合適位置,使文章意義完整,結(jié)構(gòu)連貫;其中一個段落或句子是多余的。
Some twenty years ago, the performance of girls and boys in class was compared. 71 Now, the situation is reversed (顛倒) with girls consistently doing better than boys.
72 John Dunsford, leader of the association of head teachers of secondary schools, says that the academic failure of boys is a problem which had its roots in society rather than the classroom. Girls, more than boys, see education as a passport to a good job. On the other hand, according to Penny Lewis, a head teacher, young men lack confidence, which they hide with a show of bravado (逞能). They’re uncertain about their place in society. 73
Moreover, boys may learn in a different way from girls, preferring small amounts of work with immediate headlines rather than large projects stretching (延續(xù)) into the distance. And education is not seen as “cool”. 74
This is not just a problem in Britain. In a study by the Organization for Economic Cooperation and Development and UNESCO, girls did better than boys at reading at the age of 15 in all 45 countries. The UK ranks ninth out of the 45 countries for reading despite the fact that pupils in the UK spend less time reading than in most other countries. 75
A. So, what has gone wrong with the boys, and what can be done about it?
B. Interestingly, the study suggested that British children read for pleasure more often than those in other countries.
C. Boys scored better in exams, so various measures were introduced to improve the performance of girls, including having single sex girl-only classes.
D. This study can offer a great help to teachers and school leaders in terms of proper education to different people.
E. Some boys grow up in families where there is no male role model to follow.
F. As one contributoe to a BBC website put it, “Girls achieve more at school because they are watching the future while the boys are watching the girls.”
解析:這是一篇說明文。首先通讀文章了解文章的中心:全文分析當(dāng)前在學(xué)校女生比男生表現(xiàn)好的原因。文章結(jié)構(gòu)簡單明了:首先提出問題,然后分析原因。接下來我們來逐段分析:
第一段提出問題,71空后面說“現(xiàn)在情況顛倒過來了:女生比男生好了”,看了這句話,我們肯定能判斷前一句話的大意應(yīng)該是:先前的情況是男生比女生表現(xiàn)好。那就從選項中去看哪個句子表達的是這個意思??焖贋g覽A-F選項,我們得到答案C。
第二段分析原因。段首的空格72,應(yīng)該是一個承上啟下的過渡句。瀏覽選項,我們迅速得到答案A。段尾的73空應(yīng)該是一個細節(jié)句,對前一句具體說明,能夠具體說明They’re uncertain about their place in society一句的只有選項E。
第三段進一步分析原因。74空應(yīng)該是個細節(jié)句,詳細闡明男生比女生表現(xiàn)差的原因。這里我們不難找到答案F。
第四段說明這種現(xiàn)象的普遍存在。段尾的75空是一個接續(xù)前句的細節(jié)句。瀏覽剩余的選項,我們很肯定地找到答案B。
